Acht minuten WK ervaring voor Sanne van Dijke

Acht minuten WK ervaring voor Sanne van Dijke

WK debutante Sanne van Dijke is er niet in geslaagd om de tweevoudig wereldkampioen Gevrise Emane te verslaan op het WK Judo. Van Dijke won wel haar eerste partij tegen Aizhan Kadyrbekova uit Kyrgystan. In nog geen drie minuten bouwde Van Dijke een waza-ari uit naar ippon.

In de wedstrijd tegen de tweevoudig wereldkampioen Gevrise Emane begon de wedstrijd direct met meer druk. De twee hadden elkaar nooit eerder ontmoet. Van Dijke is relatief nieuw, Gevrise Emane is wereldkampioen U63kg en U70kg en won vier WK medailles en de Olympische medaille U63kg in Londen.

eerste partij

De Nederlandse had het vanaf de eerste minuut moeilijk tegen de tweevoudig wereldkampioen die Van Dijke ook op de grond probeerde te controleren. Toch kwam ze de eerste minuut ongeschonden uit de strijd. Maar halverwege liep ze op een strafje en Emane kon op de grond verder tijd stelen. Ook in de laatste minuut kon Van Dijke geen hand op de rug krijgen bij Emane waardoor de afstand groot was om goed in te zetten. Maar gelukkig had ook de scheidsrechter dat door en kreeg Emane een terechte straf, al had Emane er nog wel één mogen hebben. Golden score, al een prestatie van formaat.

sanne tegen emane

Na 48 seconden leek het even spannend te worden door die scheidsrechter die de pakken in orde liet maken, maar beide judoka’s konden door en Emane profiteerde met een yuko na ruim een minuut. Een uitstekende partij voor Sanne die de aanval op het laatste moment nog probeerde te blokken en toen definitief over Emane heen werd gerold.  WK avontuur over na 8 minuten ervaring, geen schande.

"Ik dacht dat ik het zou gaan redden. Ik de golden score bij de matte, ik dacht dan krijgt ze een straf, maar die kreeg ze niet.
Ik had me voorbereid op haar beweeglijkheid, ze is heel snel in de pakking en ik wilde niet een stap achterlopen. In het beging kreeg ik niet mijn grip, ik kwam er niet naar toe. Maar ik had door hoe ik de druk kon opvoeren, als ik haar in haar nek greep waardoor ze ineen kroop. Ze kreeg toen gelukkig ook een shido en was ik heel dicht bij een shido."

"Ik dacht, ik dit mijn kans. Ik weet dat het een belangrijke wedstrijd is. Mark mijn coach zei, zie het als een finale. Een shido achterstand is dan heel vervelend, en ik dacht nu ga ik haar pakken. Toen ze twee schijnaanvallen maakte in de golden score dacht ik, dit is het, nu gaat ze ‘m krijgen. Maar dan is het toch weer lastig om je te herpakken op het moment dat het tegenvalt.
Na deze twee partijen kan ik toch tevreden zijn over mijn eigen judo, ik heb gevochten voor wat ik waard was, maar als het een beetje mee had gezeten had ik hier wel een medaille gepakt."

Gevrise Emane werd wereldkampioen en won haar derde titel sinds 2007. Sanne was heel dicht bij om haar te verslaan.