Sanne van Dijke 5e op WK junioren

Sanne van Dijke 5e op WK junioren

De nummer één van de wereld ranglijst moest even slikken in Abu Dhabi, geen podium plaats, maar vijfde op het WK voor junioren. De weg naar succes gaat over hobbelige wegen. De kwartfinale bleek fataal tegen het Duitse talent Lisa Dollinger die uiteindelijk in de halve finale sneuvelde tegen Europees kampioen Szabina Gercsak die de dubbel pakte. Sanne van Dijke had zich het WK iets anders voorgesteld.

Haar eerste duel tegen de Mongoolse Khulan Batbaatar was geen eenvoudige match, al kwam Sanne vrij snel op voorsprong met een waza-ari, maar Batbaatar vocht knap terug en scoorde nog een yuko. Toch gaf Sanne de wedstrijd geen moment uit handen en kon ze zich opmaken voor het duel tegen Lisa Dollinger.

De Duitse is altijd goed voor een bronzen medaille, ze had namelijk nergens nog gewonnen tot eind december een test evenement in Belgrado wat haar goed af ging. Van Dijke had alleen bij het EK teams dit jaar tegen de Duitse gestaan en destijds gewonnen. Nu werd Sanne verrast door de Duitse die na 20 seconden na een mislukte schouderworp doorging met haar grondgevecht en vastberaden controle kreeg over Van Dijke die na 20 seconden echt in een houdgreep lag en alles maar dan ook alles deed om te ontsnappen maar de Duitse hield vast en Van Dijke zag haar droom wegglippen. De zege van Dollinger werd gevierd al ware het een wereldtitel terwijl Van Dijke gedesillusioneerd wegliep, ontdaan.

Dan begint de weg naar boven, een break een lastige bijna niet te werpen tegenstander in Elvismar Rodriguez uit Venezuela. Sanne: “Ik was echt de weg kwijt. Ik verloor wel vaker, maar er was altijd een hoger doel, altijd een vangnet, maar nu was dat dat er niet, dit was het doel, de wereld titel en die verloor ik. Bijna onwerkelijk en dan moet je weer in de herkansingen en die Rodriguez is echt heel lastig.”
Toch kreeg Van Dijke het weer voor elkaar, in tegenstelling tot vorig jaar, om zich enigszins te herpakken en de Venezolaanse te verslaan met een strafje verschil in de golden score. “Het liep sowieso niet en het moest echt uit mijn tenen komen” zegt Van Dijke over die wedstrijd.

Toen de wedstrijd om het brons tegen Natascha Ausma, de Nederlandse, geen prettige tegenstander, waar het heel lastig is om dichtbij te komen met haar stijl van judo. “Dan moet je tactisch judoën en op straffen winnen, maar met alle respect, ze mocht echt vaak buiten de mat stappen zonder consequenties, dus het werd een lastig verhaal.” Ausma profiteerde echter wel met yuko en trok de wedstrijd en het brons naar zich toe. Het brons glipt weg, maar dat glipte al weg toen Van Dijke in de houdgreep lag bij Dollinger. 

Van Dijke vs Ausma

Na afloop waar Van Dijke doorgaans kan relativeren en de zaken nuchter analyseert, was de Brabantse nu even van haar padje. Logische tranen, en onverzettelijkheid. “Ik ben direct na afloop van mijn partij naar het hotel gegaan, heb mijn tas nog in mijn kamer gezet en ben eerst eens 5 kilometer gaan hardlopen in de gym. Beetje merkwaardig natuurlijk achteraf, daarna nog gaan bankdrukken, al is het écht niet logisch om direct te gaan sporten.”
Het typeert het sportmens die het uiterste vraagt en altijd maar meer wil, gedreven door wilskracht. Het WK is voorbij, de medaille is weg. Nu de zinnen even verzetten en het echt hogere doel, de progressie bij de senioren zal voordeel hebben bij dit verlies. Maar de tussenstop is gemist en dat doet pijn, wellicht heeft ze de sneltrein genomen.

Volgende week gaan we het zien bij de Grand Slam, eveneens in Abu Dhabi. Support Sanne en stuur haar een berichtje!