Vijfde plaats voor Sanne van Dijke in Boedapest

Vijfde plaats voor Sanne van Dijke in Boedapest

Sanne van Dijke heeft bij de Grand Prix van Boedapest de kans op een bronzen medaille niet kunnen verzilveren. In de strijd om het brons kreeg de Brabantse een ippon tegen uitgedeeld door Maria Perez uit Puerto Rico. "Heerlijk en goed gejudood maar helaas de strijd om het brons verloren."

De eerste wedstrijd in Budapest begon goed ondanks een pittige loting tegen de Hongaarse wereldkampioen junioren Szabina Gercsak. De twee hebben een verleden en daarom was het extra prettig dat Van Dijke al snel op voorsprong kwam met een combinatie die Gercsak ook wel eens uit de kast haalt. Met een waza-ari voorsprong kwam Van Dijke in een situatie waar ze kon werken op de grond aan haar verwurging en Gercsak hield lang vol maar hij zat vanaf het begin en de Hongaarse moest afkloppen. De Brabantse nam daarmee revanche op eerdere duels tussen de twee, maar ook wel op het toernooi vorig jaar waar ze voor de kwartfinale strandde.
 

Sanne van dijke Boedapest 2016

Haar tweede duel tegen de Uzbeek Gulnoza Matniyazova was het wederom Van Dijke die de overhand had in de wedstrijd. De hand kon op de rug bij Matniyazova en dan is het wachten op de aanval. Die kwam echter van Matniyazova, een doorzichtige en slecht uitgevoerde waardoor Van Dijke onder haar kroop en in de beweging een wazari maakte. Niet heel veel later volgde de tweede wazari en dus ippon en de halve finale voor Van Dijke. 

Sanne van dijke Boedapest 2016

De halve finale tegen Vargas Koch was een kans. In 2015 werd er verloren tegen de voormalig nummer één van de wereld, in Düsseldorf in Februari en in Lissabon in Oktober vorig jaar. Vandaag in Boedapest ging het de eerste anderhalve minuut vrij aardig maar bij de eerste aanval van Sanne nam Vargas Koch de kans waar om op de grond haar sterke verwurging toe te passen. Van Dijke protesteerde nog wel omdat de verwurging vol op de kin zat, maar de kans was al verkeken.

Sanne van dijke Boedapest 2016

In de strijd om het brons stond Van Dijke tegenover de sterk opkomende Puerto Ricaan Maria Perez die inmiddels al 15 World Cup medailles heeft gewonnen ondanks haar 27 –jarige leeftijd. Dit jaar al vijf bronzen medailles en inmiddels de nummer 23 van de wereld. Perez is dan ook gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Van Dijke leidde heel even met een penalty verschil, maar dat werd spoedig teniet gedaan door een penalty voor Van Dijke. Halverwege kreeg Perez wat ruimte om haar linkse drop seoi nage in te zetten, een schouderworp die Sanne van Dijke op haar rug deed belanden. AL was er even twijfel of het geen wazari zijn moest, werd de ippon toch toegekend. Een vijfde plaats dus voor Van Dijke, niet slecht, maar Gulniyazova die eerder verslagen werd won alsnog brons, dus wellicht had er nog iets meer ingezeten. Op dit niveau is een vijfde plaats echter niet slecht.

Bekijk de eerste wedstrijd tegen Szabina Gercsak