Zilver voor Sanne in Boedapest

Zilver voor Sanne in Boedapest

Sanne van Dijke heeft het zilver behaald bij de Grand Prix in Boedapest. Voor het eerst op het podium in Boedapest want bij het WK wilde dat niet lukken tot grote frustratie en in 2016 greep ze net naast het brons. Nu echter reikte van Dijke tot de finale waarin Saki Niizoe te sterk was.

Toch werden er vier duels gewonnen en kon ze er maar net een lachje uit krijgen op het podium. “Klopt, maar nu ben ik wel tevreden. Het blijft altijd zuur een tweede plaats, maar ik kom hier goed terug ten opzichte van Zagreb.”

Twee weken geleden bij de Grand Prix in Zagreb werd van Dijke vijfde. Alle prestaties dragen wel bij tot een goede seeding en dat helpt weer bij een gunstige plaatsing maar uiteindelijk gaat het om de medailles en de uiteindelijke strijd met Kim Polling, want dat één van de twee zich gaat kwalificeren voor Tokyo, dat is wel zeker. 

In Boedapest ging Van Dijke goed van start met een zege op de Griekse Teltsidou die al na 41 seconden onderuit ging. Tegen de getalenteerde Emilie Sook uit Denemarken was het een stevige partij die gelijk op ging maar uiteindelijk, naar verwachting, in de extra tijd werd beslecht in het voordeel van de Brabantse. 

In de kwartfinale wachtte een oude bekende. Voormalig cadet, junioren en U23 kampioen Szabina Gercsak, en nu in Hongarije. De twee kennen elkaar door en door al hadden ze elkaar een tijd niet ontmoet in een officiële wedstrijd. Maar ook nu bleek dat Van Dijke de beste performer is nu ze beiden senior zijn. Sanne staat al geruime tijd in de top 10 van de wereld en Gercsak is daar nog niet aangekomen ondanks een goede beginperiode. 

Wel bekend en voormalig nummer één van de wereld Kelita Zupancic was de tegenstander in de halve finale. Net als in Hohhot bij de Grand Prix in China was het Van Dijke die de wedstrijd won, toen in de finale. In 2015 was het Zupancic die de jonge Nederlandse nog versloeg. Maar die tijd is gepasseerd blijkt wel uit deze tweede zege dit jaar.

Saki Niizoe was ook de tegenstander van Van Dijke in de strijd om het brons bij de Grand Slam in Düsseldorf dit jaar. Ook toen won de Japanse, net als zaterdag in de finale. Moeilijk te verteren maar een zilveren plak is een uitstekende prestatie voor Van Dijke.